SAYILAMAZ SONSUZLUK, KARAR VERİLEMEZLİK VE GÖDEL’İN EKSİKLİK TEOREMİ - Ahmet Çevik (Felsefe Dünyası)
Bu makalede 19. ve 20. yüzyılda matematiğin felsefesi/temelleri üzerineyapılan çalışmalardan, mantığın ve biçimselleştirmenin getirdiği sonuçlardan,hesaplanabilirlik kuramının tarihinden, ve teorik bilgisayar bilimininoluşumuna neden olan matematik dünyasındaki çalışmalardan bahsedilmiştir.Özetle, Cantor’un sonsuz kümeler kuramı, kendine referans veren paradokslar,Gödel’in eksiklik kuramı, karar verilemezlik ve teorik bilgisayar bilimi literatüründebilinen durma problemine değinilmiştir. Son olarak kümeler kuramındabir problem olarak bilinen süreklilik hipotezinin biçimsel dillerle olanilişkisinden ve hesaplanabilirlik kuramında doğabilecek potansiyel bir krizdenbahsedilmiştir.