Okul Yöneticilerinin Toksik Liderlik Davranışları ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Gökhan Kahveci; Elif Bahadır; İlknur Karagül Kandemir (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada okul yöneticilerinin toksik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. İlişkisel tarama yaklaşımlarından korelasyon araştırması kapsamında yapılan araştırmaya Rize il merkezinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 291 öğretmen katılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla öğretmenlerin demografik bilgilerini belirlemeye yönelik “Kişisel ve Mesleki Bilgi Formu”, “Toksik Liderlik Ölçeği” ile “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır.  Verilerin analizinde korelasyon analizi, regresyon analizi, t- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin toksik liderlik algılarının düşük, örgütsel bağlılık düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucuna varılırken bu iki değişken arasında negatif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğretmenlerin toksik liderlik ve örgütsel bağlılık algıları yaş değişkenine göre farklılaşırken; cinsiyet, medeni durum, branş ve hizmet yılı değişkenlerine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ayrıca toksik liderlik davranışının örgütsel bağlılığın önemli bir yordayıcısı olduğu ortaya çıkmıştır.