NAUJŲ TECHNOLOGIJŲ POREIKIS GAMYBOS LOGISTIKOJE - Indra Mūgienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Gamybos logistika – bene svarbiausia kiekvienos tiekimo grandinės dalis. Gamybos logistikos procesų valdymas tiesiogiai veikia kitas logistinės veiklos sferas – aprūpinimą bei paskirstymą. Gamybos logistikos procesų valdymas – pakankamai nauja tema, reikalaujanti išsamesnių mokslinių tyrimų. Straipsnyje pateikiama mokslinių darbų nagrinėjama tema apžvalga, empirinio tyrimo rezultatai. Mokslinės literatūros analizė atskleidžia, kad naujų technologijų poreikis gamybos logistikos procesų valdyme yra itin aktualus. Nuolat atsirandančios naujos technologijos daro didelę įtaką daugeliui verslo sričių. Naujos technologijos, nauji verslo modeliai ir nauji klientų lūkesčiai lemia didžiulius logistikos pramonės pokyčius. Technologijos suteikia galimybių optimizuoti gamybą, viršijančią tai, ką galėtumėte pagaminti be jos. Svarbiausia priežastis, kodėl įmonės nesiryžta savo gamybos procesų automatizuoti, yra didelės finansinės investicijos. Investuoti į automatizuotas technologijas įmonės dažnai vengia, net jeigu pelnas numatomas pakankamai didelis. Mokslininkai išskiria automatizavimo paradoksą: kuo modernesni ir našesni įrengimai diegiami gamybos logistikos procesuose, tuo svarbesnis žmogaus dalyvavimo aspektas. Jei automatizuota sistema suklysta, klaida kartosis tol, kol žmogus automatinio įrenginio neišjungs. Straipsnyje siekiama atsakyti į klausimą – kokių technologijų poreikis vyrauja gamybos logistikoje? Problema analizuojama dviem pjūviais – žemesniosios grandies ir vadovaujančių darbuotojų požiūriu. Tyrimo metu taikyti metodai: teorinis – mokslinės literatūros analizė ir empirinis – kokybinis tyrimas, pusiau struktūrinis interviu. Tyrimas atskleidė, kad žemesniosios grandies gamybos logistikos darbuotojai linkę vertinti technologines inovacijas skeptiškai. Bijomasi atsakomybės, abejojama savo gebėjimais valdyti sudėtigą techniką. Tačiau vadovaujančias pareigas užimantys darbuotojai suvokia naujų technologijų poreikį ir vertina jas pozityviai.