2001-2015 DÖNEMINDE UYGULANAN PARA POLITIKALARININ “KIRILGAN BEŞLI” ÜLKELERI ÜZERINDEKI ETKILERI - Ayşe Özge ARTEKIN; Haldun SOYDAL (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
2013’te Morgan Stanley’in yayınlamış olduğu raporda Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan veTürkiye’nin olduğu beş ülke “Kırılgan Beşli” ülkeleri olarak adlandırılmıştır. Bu gruplandırmanın esas nedenleri ise ülkelerinenflasyon oranları, büyüme oranları ve cari açıkları sebebiyle para birimlerinin 2013 yılında ABD Doları karşısında aşırıdeğer kaybetmeleridir. Bu nedenler finansal kırılganlığın ölçülmesi ve makroekonomik istikrarın sağlanması açısından bütünülkeler için oldukça önemlidir. Çalış mada iç ve dış şoklara karşı kırılgan ülkeler çeşitli ekonomik göstergelerle incelenmiş veTürkiye ekonomisinin de dâhil olduğu “Kırılgan Beşli” gruplamasında Türkiye’nin ekonomik yapısı, ekonomik göstergelerinyardımı ile analiz edilmiştir.