Orta Çağ Krallarının Dini Yaşamından Bir Örnek: Kral John, Hayırseverlik ve Sadaka - Fuat Ceylanbaş (Artuklu Humanities)

(untitled)
Bu çalışma, XII. yüzyılın sonlarında siyasî faaliyetlerini görmeye başladığımız ve XIII. yüzyılda İngiltere Kralı olan John’un dinî yaşamından kesitler sunmaktadır. Burada John’un dinî hayatına dair tüm meseleleri incelemek yerine Hristiyan itikadında da önemli bir yer tutan sadaka ve hayırseverlik ibadetleri ele alınmıştır. John’un ‘‘Siyasî saiklerle mi sadaka ibadetinde bulunduğu yoksa tamamen dinî bir vecibe olarak mı bu ibadetleri gerçekleştirdiği?’’ sorularına cevap aranmıştır. Angevinlerin de sadaka ve hayırseverlik ibadetlerinde nasıl bir yol izlediği ve itikadî yorumların nasıl devlet teamülü halini aldığı gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Pipe Roll, Patentium gibi arşiv belgelerinin yanı sıra kroniklerden de yararlanılmıştır. Ayrıca çalışmamızda telif eserlerden faydalanılmış ve literatür takip edilmiştir. Çalışma göstermektedir ki John ‘‘Tanrı sevgisine mazhar olmak, atalarının ruhlarını kurtuluşa erdirmek ve yapmadığı/yapamadığı ibadetlerin diyetini ödemek için’’ sadaka vermiş ve hayırseverliklerde bulunmuştur. Döneminde dinsizlikle itham edilmesinin aslında yorumdan ziyade uygulamadan kaynaklandığı, John’un dini yorumlama konusunda eksiğinin olmadığı anlaşılmıştır. Tüm inananlarda görülebileceği gibi John da dini vecibelerini yerine getirme noktasında pek de istekli değildir.