RASYONEL İLAÇ KULLANIMININ HASTA GÜVENLİĞİNE ETKİLERİ: HEKİMLERİN RASYONEL İLAÇ KULLANIMINA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ - Musa Özata; Şebnem Aslan; Mustafa Mete (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Konya’da görev yapan hekimlerin hasta güvenliği bağlamında rasyonel ilaç kullanımına yönelik tutumlarının araştırılmasıve reçete yazma davranışlarına etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Çalışma, tanımlayıcınitelikte olup, 2004 yılıNisan ve Mayıs aylarında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Hastanesi ve altıfarklısağlık ocağında; 207 hekim ile yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hekimlerin ilaç reçete ederken sırasıyla; etkililik, ilacın yan etkisi, mesleki tecrübe ve deneyim, bilimsel araştırma ve makaleler, hastanın sosyal güvencesi, ilacın fiyatıgibi faktörleri göz önünde bulundurduklarıanlaşılmıştır. Bulgular, hekimlerin hasta güvenliğine önem verdiklerini ve rasyonel ilaç kullanımıkurallarıçerçevesinde ilaç yazdıklarınıortaya koymaktadır.