Urasowienie narodu i przenarodowienie rasy, czyli o dwukierunkowej transformacji w polskiej refleksji romantycznej - Joanna Nowak (Klio)
Celem artykułu jest rekonstrukcja dwukierunkowego procesu transformacji pojęciowej narodu w rasę i rasy w naród na wybranych tekstach polskich autorów, piszących w epoce międzypowstaniowej, w której proces urasowienia narodu został zainicjowany przez polskie elity polityczno-intelektualne w określonym celu. Był to okres dominacji formacji romantycznej, w której kategoria narodu zdominowała dyskurs dotyczący podziałów w świecie ludzkim w tym także pojęcie „rasy” sprowadzonej do roli grupy narodowej lub etnicznej o trwałych cechach. Urasowienie narodu w pozanaukowym przekazie następowało przez nałożenie na wzorzec kulturowy wspólnoty cech uznanych za typowe dla opisywanej rasy.