Ohar batzuk fonologiaren magiaz - Aritz Irurtzun (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo")
Magia edota naturaz gaindiko helburuak dituzten erritualetan usu hizketa-ekintzak erabiltzen dira dena delako helburua lortzeko. Artikulu honetan euskal usadioan ekintza magikoetarako erabili izan (omen) diren hitz eta formulei lehen begiratu bat ematen diet haietan markatutasun fonologikoa identifikatuz. Hau eguneroko hizkuntzatikako aldentze baten moduan aztertzen dut, emikoki hizkera “ez naturalaren” erabilera naturaz gaindiko botereekin lotzen delakoan.