KOP BÖLGESİNİN BANKACILIK HİZMETLERİNE ERİŞİM VE KULLANIM YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - Haşmet Sarıgül (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Konya Ovası Projesi kapsamında kurulan kalkınma idaresinin amacı bölgenin gelişme potansiyelini çok sektörlü olarak ortaya koymak, rekabet gücünü öne çıkarmak, ekonomik büyüme ve kalkınma hızını artırmaktır. Finansal sistem ise ekonomik büyüme ve kalkınma sürecinin temel taşı olarak kabul edilmektedir. Finansal sistemin lokomotifi ise ülkemizde ve dünyada bankacılık sektörüdür. KOP Bölgesinde de yerel yatırımları hızlandırmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve kalkınma planlarını hayata geçirmek için bankacılık hizmetlerine erişim önemli bir unsurdur. Çalışmamızın amacı KOP Bölgesinde (i) bankacılık hizmetlerine erişimin ve bu hizmetlerin kullanımının araştırılması, (ii) ülke verileri ile karşılaştırılmasıdır. Çalışma 2010-2012 dönemini kapsamakta olup dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ardından ikinci bölümde literatür taraması yapılmıştır, üçüncü bölümde veriler paylaşılmıştır. Dördüncü ve son bölümde sonuç yer almaktadır. Araştırmada ülke, bölge ve bölgedeki illerin verileri arasında bankacılık hizmetlerine demografik ve coğrafi erişim ile bu hizmetlerin kullanımı açılarından önemli farklılıklar belirlenmiştir.