Dana Kardiyak Veninde Bupivakainin Etkileri: Endotelin Rolü - Oğuz Raşit Karakulak; Ayşe Saide Şahin (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu in vitro çalışmada uzun etkili ve potent bir lokal anestezik olan bupivakainin endotelli ve endotelsiz dana kardiyak ven düz kası üzerine etkileri araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Dana kardiyak ven halkaları %95 O2 ve %5 CO2 ile gazlandırılan ve sıcaklığı 37°C’de sabit tutulan KHS içeren izole organ banyolarına alındı. Uygulanan ajanlara verilen yanıtlar izometrik olarak kaydedildi.Bulgular: Bupivakain 10-8 – 10-4 M endotelli ve endotelsiz ven halkalarının bazal tonusunu etkilemedi. 5-HT 10-5 M ile maksimum kasılma cevabı alındıktan uygulanan bupivakain düşük konsantrasyonlarda 10-8 – 10-6 M kasılma cevaplarını anlamlı olarak azalttı, yüksek konsantrasyonlarda 10-5 – 10-4 M ise kardiyak ven halkalarında kasılma gözlendi. 10-4 M bupivakain ilavesinden sonra oluşan maksimum kasılma 5-HT ile elde edilen maksimum kasılma cevabına benzerdi. Dokuların L-NAME 10-3 M ile inkübasyonu bupivakainin düşük konsantrasyonlarında oluşan gevşeme cevaplarını inhibe etti; 10-5 ve 10-4 M bupivakain varlığında ise ven halkalarının kasılma cevapları kontrol 5-HT kasılmalarına göre anlamlı olarak yüksekti. İndometazinle 10-5 M inkübe edilen dokularda 10-8 – 10-6 M aralığında verilen bupivakain, kontrol dokulardakine benzer şekilde, doza bağlı olarak artan gevşeme cevapları oluşturdu. Bupivakainin yüksek dozlarında gözlenen kasılma cevapları ise indometazin varlığında inhibe edildi. Endotelsiz ven halkalarında ise banyoya bupivakain ilavesi 10-8 – 10-6 M 5-HT’ye bağlı maksimum kasılma cevaplarını değiştirmedi Sonuç: Bulgularımız; dana kardiyak veninde bupivakainin bazal tonusunu etkilemediğini, 5-HT ile önkasılma yapılan dokularda ise gevşeme ve kasılma tarzında bifazik cevap oluşturduğunu endotelden salıverilen NO’in bupivakainin gevşetici etkilerinde, sikloooksijenaz ürünlerinin ise kasıcı etkilerinde rol oynadığını göstermektedir