ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERDEKİ OKÜLT İNANÇ VE UYGULAMALARIN TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNE YANSIMASI ÜZERİNE BİR İNCELEME - Halit Ahmet Çiftçi (İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi)
İnsanoğlu zamanın başlangıcındanberi kâinatın gizemlerine ilgi duyagelmiştir. Kâinatın gizli bir güç tarafındanyönetildiğini ve kâinatın karanlık yüzünün sistematik bir araştırma yapılmadananlaşılamayacağını düşünmüştür. Bu düşünceler ve insanın gizli olanı anlama veonu kontrol altına alma arzusu insanoğlunu sırların doğasını araştırmaya sevketmiş ve bu arayıştan Okültizm (gizli bilimler) ortaya çıkmıştır. Okültizmterimi “gizlemek” manasına gelen Latince “occulo” fiilinden türemiş ve sıradaninsanlar tarafından anlaşılamayan ve anlaşılabilmesi için bazı kapalı düşünce veinanç sistemlerinin gizli bilgi ve düşüncelerine ihtiyaç duyan bilgilerin geneladıdır.Okültizm; Büyü, Simya, Numeroloji,Astroloji, Demonoloji, Falcılık, Gnostisizm, Şamanizm, Teozofi, Kabala,Spiritüalizm gibi ekollere ayrılmaktadır. Bu ekoller Müslüman bilginlerinyazılarında genişçe bulunmaktadır. Bu yazılarda Numeroloji, sayılarınkutsallığı ve gizemiyle ilgili öğretiler; Astroloji, gök cisimleriyle veonların hareketlerinin insan üzerindeki etkisiyle ilgili inanışlar; Simya,madenlerin sahip oldukları mistik güçler ve gizemlerle ilgili inanç veuygulamalar; Demonoloji cin, şeytan gibi varlıkların insanlarla olanmünasebetlerine yönelik anlatılanlar bağlamında incelenebilir. Çalışmamızda buöğretilerin hepsini detaylandırmak yerine aralarından bazılarının çeşitlikültürler ve coğrafyalardaki yansımalarının ana hatlarını çizerek bazıörneklerle bu öğretilerin Türk-İslam kültürünün halk inançlarına nasılgirdiğine yönelik incelemelerde bulunacağız. Çalışmamızın bir diğer amacı daTürkiye’de akademik çevrelerde fazla önemsenmeyen Okültizm alanında akademikçalışma yapmayı düşünenler için kılavuz niteliğinde bir makale olmasıdır.