ЗАХИСТ ДАНИХ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ МОДЕЛІ МОДУЛЯ «КАФЕДРА» АВТОМАТИЗОВАНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УНІВЕРСИТЕТУ - Леонід Гальчинський; Максим Стурчак (Інформаційні технології і засоби навчання)
У даній роботі представлені результати дослідження зі створення інформаційної моделі модуля «Кафедра» для автоматизованої інформаційної системи закладу вищої освіти, яка надає можливість забезпечити належну якість освітнього процесу у ЗВО. Революція персональних обчислень та поширення Інтернету принципово наблизила вирішення проблеми автоматизації інформаційних процесів на рівні кафедри, але потрібен значний час для вдосконалення та поширення технологій, які б підтримали цифровізацію всього освітнього процесу кафедри, задовольняючи вимоги і потреби всіх його учасників. На цей час, завдяки технологічним можливостям та суттєвому зростанню методологічного рівня побудови інформаційних систем для ЗВО, вже створені передумови для реалізації цих потреб в межах автоматизованої інформаційної системи закладів вищої освіти. Однак залишається низка проблем, що потребують їх вирішення, наприклад, ‒ розробка інформаційної моделі модуля «Кафедра». У статті представлено інформаційну модель модуля «Кафедра», яка відображає інформаційні процеси, що забезпечують підтримку освітнього процесу, показані можливості використання цієї моделі в інформаційному середовищі ЗВО. В представленій моделі особлива увага приділяється проблемі захисту даних, яка загострилася останніми роками і є загальноосвітньою. За оцінками українських та закордонних дослідників освітній сектор за рівнем інформаційних загроз посідає одне з перших місць. Зазначено, що захист даних слід враховувати через ролі на базі RBAC (Role Base Access Control), політика якого є більш гнучкою. Крім цього, модуль «Кафедра» може бути реалізований як вебзастосунок «Блок оперативного управління», який не лише приверне увагу користувачів, але й допоможе їм швидко і легко знаходити потрібну інформацію, виконувати потрібні дії. На презентованому прикладі наглядно показана працездатність представленої моделі для задач управління навчальним процесом на рівні кафедри ЗВО.