Intermedijalni transferi u poetskim ekfrazama Ilije Crijevića - Zrinka Blažević; Daniel Premerl (Latina et Graeca)
S osloncem na teorijske pretpostavke i metodološke procedure suvremenih intermedijalnih studija, u radu će se analizirati pjesničke ekfraze Ilije Crijevića iz prve i treće knjige rukopisne zbirke njegovih pjesama Vat. lat. 1678. U sklopu historijsko-medijalne analize ekfraze Calumnia (I, 8) pokušat će se detektirati njezin medijski prototekst, semiotičke transformacije u procesu intermedijalnog transfera te metamedijalne funkcije koje tu Crijevićevu ekfrazu povezuju s poznatom humanističkom paragone polemikom s početka 15. stoljeća. Na temelju analize triju pjesničkih ekfraza (III, 22–24) koje tematiziraju senzacionalni kulturni događaj iz 1506. godine – otkriće antičke skulpture Laokonta sa sinovima – osvijetlit će se pak Crijevićeva transmedijalna kompetencija, štoviše virtuoznost u poetskim reprezentacijama vizualnih prikaza. Time će se ukazati na iznimne potencijale humanističke latinske poezije u generiranju ne samo intertekstualnih, već i intermedijalnih transfera antičke baštine.