„Wyznaczając ścieżkę z mapy na ląd”. Suwerenność cielesna w esejach Billy’ego-Raya Belcourta A History of My Brief Body - Joanna Ziarkowska (Journal of Folklore and Popular Culture)
Autorka  artykułu analizuje sposoby, w jakich pisarz z narodu Driftpile Krii w Północnej Albercie, Billy-Ray Belcourt, wykorzystuje ciało i ucieleśnione doświadczenia, by stworzyć teoretyczne ramy dla dekolonizacji pojęć, takich jak seksualność, erotyzm i suwerenność. Według Belcourta indygeniczne ciało zostało nie tylko skolonizowane i ograniczone przez heteronormatywność osadników kolonialnych, ale również zignorowane przez rodzimych krytyków, artystów i pisarzy jako nieistotne w porównaniu z teorią indygeniczności. Dlatego w swoich tekstach Belcourt podkreśla centralną rolę ciała jako ramy teoretycznej, a także źródła (seksualnej) przyjemności w codziennym życiu. Opowiada się za „rdzenną radością”, która afirmuje tożsamości tubylczych mieszkańców we wszystkich ich wymiarach, w tym osób o dwóch duszach (ang. Two-Spirit) i queer, zapewniając im tym samym emocjonalne wsparcie w codziennej walce z przejawami kolonializmu osadniczego.