Роль фінансового права у забезпеченні сталого розвитку в Україні: зелена економіка та інвестиції - Y. G. Cherbadzhi; V. V. Zubko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Ця стаття присвячена аналізу ролі фінансового права у забезпеченні сталого розвитку в Україні, зокрема в контексті забезпечення зеленої економіки та інвестиційних процесів. Сучасний розвиток глобальної економіки все частіше акцентує увагу на концепції сталого розвитку, що охоплює економічний, соціальний та екологічний аспекти. Одним із ключових інструментів досягнення цього є перехід до зеленої економіки, яка направлена на забезпечення збереження природних ресурсів, зменшення негативного впливу на довкілля та забезпечення сталого використання ресурсів. У цьому контексті фінансове право відіграє надзвичайно важливу роль, оскільки саме через правові механізми регулюються інвестиційні процеси, екологічне оподаткування та фінансова підтримка екологічних ініціатив. Виникає потреба створити правові рамки для сприяння зеленій економіці та залучення інвестицій, орієнтованих на стале зростання. В даній статті авторами буде розглянуто окремі інструменти сталого розвитку та відповідні механізми як у загальній практиці, так і в національній.