Monopolization of Media Ownership as a Challenge to the Turkish Television Broadcasting System and the European Union - Ayşen Akkor Gül (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Türk yayıncılık sistemi 1990 yıllardan itibaren kayda değer bir gelişim göstermiştir. Ne var ki sistem medya ortamının sağlıklı gelişimini tehdit edecek bir takım sorunları da içinde barındırmaktır. Bu çalışmada çoğulculuğu zedeleyen “medya mülkiyetindeki tekelleşme” olgusu başlıca sorunsal olarak ele alınmıştır. Çalışma bu bağlamda Türk mevzuatındaki gelişmeleri ve Avrupa Birliği’nin yaklaşımlarını irdeleyerek bir durum saptaması yapmayı amaçlamaktadır. Türk Medya Kanunu’nda bu konuda yapılan son değişikliklerin sonuçlarını değerlendirebilmek için de 2004 ila 2010 yıllarının medya mülkiyet yapısı karşılaştırılmaktadır. Avrupa Birliği’nin bu konudaki tutumunu belirlemek aday ülke konumundaki Türkiye’nin gelecekteki medya ortamı ile ilgili olası gelişmeleri tahmin etmemize yardımcı olabilir. Ulaşılan bazı sonuçlar şu şekilde verilebilir: Yeniden düzenlenen Türk Medya Kanunu’nun 2010 yılı itibariyle medyadaki yoğunlaşmayı engellediğini söylemek güçtür. Avrupa Birliği Komisyonu, yoğunlaşmanın neden olabileceği tehlikelerin farkındadır. Ne var ki, yürürlükteki yönergeler bu konuda etkili düzenlemelerin getirilmesini sağlayacak hükümler içermemektedir