Karol Szymanowski w świetle niemieckojęzycznych gazet i czasopism z 1937 roku - Krzysztof Rottermund (Muzyka)
Po śmierci Karola Szymanowskiego większość europejskich gazet i czasopism muzycznych, a także część codziennej prasy i periodyków kulturalnych, odnotowała odejście wybitnego twórcy. Już tylko z analizy faktografii zawartej w drukowanych nekrologach można, niejako w sposób pośredni, ocenić rangę polskiego kompozytora, jaką uzyskał on i jego twórczość w środowisku muzycznym i wśród krytyków danego kraju. W przypadku Niemiec jest to interesujące także z powodu szczególnej sytuacji polityczno-ideologicznej, jaka wówczas tu panowała, oraz bezpośrednio z nią związanych stosunków między Rzeczpospolitą Polską i Rzeszą Niemiecką. Celem opracowania było zebranie artykułów, nekrologów i wzmianek o polskim kompozytorze, jakie ukazały się w 1937 roku w czasopismach i gazetach niemieckojęzycznych, głównie wychodzących w Niemczech, ponadto w Austrii i Szwajcarii. Zostały one zacytowane in extenso w aneksie. Jest to jedynie wybiórcze ich zestawienie, niemniej jednak antologia taka może być przydatna dla badaczy życia i twórczości Szymanowskiego.