Захист прав і свобод постраждалих в умовах збройної агресії рф: сучасні виклики правового регулювання - S.V. Vorodin (Аналітично-порівняльне правознавство)
На сьогодні існує чимало міжнародних організацій, які контролюють дотримання цих прав і свобод та сприяють їх захисту, зокрема суди та трибунали. Основою механізму захисту прав і свобод людини та громадянина є правові принципи, норми, а також умови та вимоги до діяльності органів влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб і громадян. Усі ці елементи разом забезпечують дотримання, реалізацію і захист прав та свобод громадян. В Україні механізм захисту прав реалізується через діяльність Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, а також інших комітетів Верховної Ради, які займаються забезпеченням і захистом прав людини. Після початку збройної агресії росії та її повномасштабного вторгнення на території України була запроваджена дія воєнного стану який триває і зараз. В умовах воєнного стану захист прав людини стає особливо складним. Конституція України та інші нормативно-правові акти допускають можливість обмеження окремих прав громадян. Однак такі обмеження повинні бути обґрунтованими, тимчасовими та обмеженими в обсязі, застосовуватися відповідно до принципів демократії та правової держави з метою захисту суспільних інтересів, підтримання громадського порядку і безпеки, а також прав і свобод інших громадян. Важливо, щоб ці обмеження відповідали міжнародним стандартам і правам людини.