PANOPTIKUMAS IR PANOPTIZMAS GLOBALIZACIJOS SĄLYGOMIS - Jovilė Barevičiūtė (Problemos)
Straipsnyje Panoptikumo idėja ir panoptizmo valdžios forma moduliuojama vieno ryškiausių postmoderno epochos fenomeno – globalizacijos fone. Aptariama garsaus šiuolaikinio mąstytojo Z. Baumano pozicija Panoptikumo ir Sinoptikumo, panoptizmo ir sinoptizmo klausimais. Architektūrinis statinio modelis – tai galios santykių galimybės sąlyga ir drausminio aparato įtvirtinimas. Kokia prasmė lyginti Panoptikumą ir Sinoptikumą? Ieškoma elektroninių duomenų bankų ir Panoptikumo struktūrų sąlyčio taškų ir skirtumų. Kodėl duomenų bankai kibernetinėje erdvėje pasiekia aukščiausią mobilumo lygmenį, o Panoptikumas imobilizuoja kiekvieną individą, patekusį į tobulo kalėjimo teritoriją? Prasminiai žodžiai: galios santykiai, kibererdvė, elektroniniai duomenų bankai.