Bilimin Rehberinden Bilginin Elitine - M. Tayfun Gülle (Türk Kütüphaneciliği)
Merhaba Değerli Okur,Bütün zamanların en büyük bilim insanlarından Albert Einstein özlü sözlerinden birinde “Eğitim gerçeklerin öğretilmesi değildir! Düşünmek için aklın eğitilmesidir.” diyor. Çığır açan çalışmalarıyla bilim tarihine yön vermiş bu bilim insanının, düşünmenin önemine, aklın eğitilmesiyle yaptığı vurgu elbette pozitif bilimin ipuçları hakkında fikir vermektedir. İnsanoğlunun sahip olduğu akıl sayesinde dünyayı etkileyerek, doğanın dengesini bozduğu ekosistemi değiştirdiği ve devamında doğal kaynakların azalarak, su ve toprak kirliliği, orman yangınları, karbon salınımı, kıtlık, savaş, küresel hastalıklar (pandemi) gibi yaşam koşullarının altüst edildiği bir döngüyle karşı karşıya kalındığı günümüz gerçeğidir. Küresel bir savaş halini çağrıştıran günümüzün olağanüstü gerçekliği karşısında bir bakıma tarihe tanıklık etmekteyiz. Acaba Einstein, yaklaşık yüzyıl önce aklın eğitilmediği zaman dünyanın ne hale geleceğini, düşünme yetisiyle desteklenmeden alınan kararların, daha açık bir ifadeyle pozitif bilim göz ardı edilerek yapılanların dünyayı felakete sürükleyeceğini öngörmüş olabilir miydi?