Kalıcı, Sürekli ve İlgili: Yaşsız Yaşlılar (Perennialler) - Mehmet Ali Aydemir; Mert Ersözlü (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Bu araştırma, yaşsız yaşlı toplumsal tipinin arkasında yatan sosyal gerçekliği anlama çabası içindedir. Yaşsız yaşlıların (perenniallerin) yaşam stratejilerini ortaya koymak ve bu yaşam stratejilerinin altında yatan sosyal gerçekliğin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlamak araştırmanın amacıdır. Bu amaç doğrultusunda araştırma nitel teknikler ile tanımlayıcı olarak hazırlanmıştır. Araştırma mekânı Antalya ili olarak belirlenmiştir. Çalışma grubu, Antalya ili merkez ilçelerinde yaşayan 60 yaş üstü 7 erkek 8 kadından oluşmaktadır. Katılımcılara kartopu örneklem tekniği ile ulaşılmış ve yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Gerekli teknikler ve prosedürler uygulandıktan sonra görüşmeler edinilen bilgiler ve konularına göre temalara ayrılmış ve analiz edilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini toplumsal tip kuramı, yaşlılığın kümülatif avantajlar ve dezavantajlar teorisi ve Pierre Bourdieu’nun habitus kavramı oluşturmaktır. Bu kuramlar yaşam seyri perspektifinden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular yaşsız yaşlı toplumsal tipinin oluşmasında; yaşam boyu öğrenme, sosyal ilişkiler, bireylerin dijital yatkınlıkları ve yaşa yönelik algıların etkili olduğunu göstermektedir.