Makdisî’nin Kitâbu’l-Emrâż’ı Özelinde Hz. Peygamber’in Hastalıklara Bakışı - M. Talha Kılıç (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hayatın her alanında insanlığa yol gösteren, olaylar ve durumlar karşısında nasıl bir tavır takınılması gerektiğini bütün açıklığıyla ifade eden Hz. Peygamber (sas), hastalıklar konusunda da çok önemli tavsiyeler ve uyarılarda bulunmuştur. O’nun bu tavsiyeleri sadece ilk dönem hadis kaynaklarında “Kitâbu’l-Merżâ” ve “Kitâbu’ṭ-Ṭıb” gibi bölümlerin açılmasına değil İslami literatürde “eṭ-Ṭıbbu’n-Nebevî”, “Kitâbu’l-Meraż” ve “Kitabu’l-Emrâż” türü müstakil eserlerin doğmasına da sebebiyet vermiştir. Buradan hareketle bu makalede biz, hicri yedinci yüzyıl hadis âlimi olan Żiyâeddin el-Maḳdisî’nin kaleme aldığı “Kitâbu’l-Emrâż ve’l-Keffârât ve’ṭ-Ṭıb ve’r-Ruḳayyât” isimli eser özelinde Hz. Peygamber’in hastalıklara olan bakışını tespit etmeye ve söz konusu eseri bu bağlamda ele almaya çalışacağız.