Sünek Betonarme Perde Duvarların Şekil değiştirme Esaslı Hasar Sınırları - Saeid Foroughi; Bahadır Yüksel (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Perde duvarların deprem performansının belirlenmesi için doğrusal olmayan davranışları ile şekil değiştirme esaslı hasar sınırları araştırılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada on adet farklı parametreye sahip süneklik düzeyi yüksek betonarme perde duvar modelleri tasarlanarak çözümlemeleri yapılmıştır. Betonarme perde duvarların şekil değiştirmeye göre değerlendirme ve tasarımı için etkin kesit rijitliği, etkin rijitlik katsayısı ve akma dönmesi değerleri elde edilmiştir. Analitik olarak araştırılan parametreler TBDY 2018 hükümlerinden ve kesitlerin moment-eğrilik ilişkilerinden hesaplanmıştır. Daha sonra betonarme perde duvarların deprem performanslarının belirlenmesi için TBDY 2018’de tanımlanan şekil değiştirme esaslı hasar sınırları analitik olarak araştırılmıştır. TBDY 2018’de tanımlanan Göçmenin Önlenmesi, Kontrollü Hasar ve Sınırlı Hasar performans düzeyi hasar seviyeleri için betonarme perde duvarların şekil değiştirme sınırları ile plastik dönme değerleri elde edilmiştir. Betonarme perde duvarlar için farklı hasar sınırlarına göre şekil değiştirme taleplerine karşılık gelen hasar sınırları gözlenmiş ve hasar sınırları değerlendirilmiş-tir. Betonarme perde duvar modellerinde farklı performans düzeyleri için oluşan şekil değiştirme değerleri, farklı yatay donatı oranına göre hesaplanan beton toplam birim şekil değiştirmeleri ve farklı eksenel yük seviyelerinde akma dönme değerleri ile plastik dönme değerleri hesaplanarak perde duvarların performans seviyeleri araştırılmıştır. Yatay donatı oranı, düşey donatı oranı ve eksenel yük seviyesi gibi, akma ve göçme öncesi eğrilik değerlerini etkileyen parametreler plastik dönme ve yönetmeliğin öngördüğü hasar sınırlarını etkilemektedir. Yatay donatı oranının artması ve yatay donatı aralığının azalması sonucunda perde duvar kesitleri daha güvenli yönde kalmaktadır.