No Kartlegging av sykepleieres bruk av Pediatrisk tidlig varslingsskår på legevakt - Tina C. Knudsen; Ann Karin Helgesen (Nordisk Tidsskrift for Helseforskning)
Bakgrunn: Barn er blant de største pasientgruppene som vurderes på legevakt. Tidlig gjenkjenning av forverring i helsetilstand er mer komplisert hos barn enn hos voksne. Det foreligger lite forskning om bruk av kartleggingsverktøyet Pediatrisk tidlig varslingsskår (Pevs) på legevakt. Hensikt: Å kartlegge sykepleieres bruk av Pevs på legevakt. Resultater: Resultatene viser at Pevs er et nyttig verktøy i vurdering av syke barn på legevakt. Pevs bidrar til systematikk, standardisering, kontinuitet og tidlig identifisering av forverring hos barn. Pevs kan understøtte kliniske observasjoner og vurderinger, men sykepleierne må også bruke klinisk skjønn og ha kunnskap for å klare å fange opp endringer som ikke reflekteres i Pevs skår. Resultatene viser også at flertallet av sykepleierne ønsker mer opplæring, og at legene bør inkluderes i opplæringen. Konklusjon: Pevs er et nyttig verktøy og det er behov for mer opplæring i bruk av verktøyet for å sikre god samhandling og øke pasientsikkerheten.