Anadolu Öğretmen Liseleri: Avantajları, Sınırlılıkları ve GeliĢme için Öneriler - Semra Tican - Meral BAŞARAN - AKSU (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Anadolu Öğretmen Liselerinin (AÖL) avantajlarını, sınırlılıklarını ve bu okullardaki eğitimin niteliğini arttırmak için yapılması gerekenleri belirlemektir. Tarama modeline göre kurgulanmış araştırmada öğrenci, öğretmen, veli ve mezunları kapsayan 2925 kişilik bir örneklemden, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan anketler yoluyla veriler toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise içerik analizine tabi tutularak çözümlenmiştir. Bulgular AÖL’lerin avantajlı okullar olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin bu okullara seçilerek alınması ve mezunlarına ÖSS’de ek puan verilmesi en önemli avantajlarıdır. Ancak, bu okullardaki eğitimin niteliğinin arttırılması için bazı iyileştirmelere ihtiyaç vardır.