Kazimierskie wozy wojenne w wyprawie z 1590 roku – itinerarium - Bartosz Drzewiecki; Sebastian Stańczyk (Klio)
Temat wozów wysyłanych przez polskie miasta na potrzeby wojen w okresie wczesnonowożytnym jest dość dobrze rozpoznany. Historycy zajmowali się dotąd kwestiami ich wyposażenia a także mobilności. Jak dotąd nie zajmowano się jednak budżetami wypraw  tego typu jednostek bojowych. Zachowane źródła pozwalają z dużą szczegółowością odtworzyć podróż wozów wojennych z Kazimierza pod zagrożony przez Tatarów Lwów w 1590 r. W artykule dokonano rekonstrukcji trasy 54-dniowej wyprawy oraz jej kosztów dzień po dniu, z uwzględnieniem wynagrodzeń, napraw wozów oraz wyżywienia koni.