OSMANLI ŞAİRLERİNE GÖRE İDEAL DEVLET ADAMININ ÖZELLİKLERİ - FEATURES OF AN IDEAL STATESMAN FOR THE OTTOMAN POETS - Hasan Emir Aktaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmada Osmanlı Döneminde aydın konumunda bulunan şairlerin ideal devletadamının özelliklerine ilişkin düşünceleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Şairlerinövgü amacıyla yazarak devlet adamlarına sundukları kasideler, aynı zamandaidealize ettikleri devlet adamı modelini de tasvir ettiğinden, padişah vevezirlerin benimseyebilecekleri örnek devlet adamı tipinin şekillenmesindedolaylı da olsa bir etki icra etmiştir. ÇalışmanınGiriş bölümünde modern dönem anlayışında ‘ideal devlet adamı modeli’ kavramınakısaca değinildikten sonra, Osmanlı şairlerinin ideal devlet adamıtasavvurlarını şekillendirmiş olabilecek kaynaklar tespit edilmeyeçalışılmıştır. Daha sonraki bölümde de Osmanlı döneminin farklı yüzyıllarındayaşamış güçlü ve meşhur şairlerin konuyla ilgili beyitleri, onların ideal veövgüye değer bir devlet adamı için öngördüğü özellikleri örneklendirmek üzere konubaşlıkları çerçevesinde mensur olarak verilmiştir. Beyitler verilmeden önce belirlenenideal vasıflarla ilgili kısa ve mukayeseli bir değerlendirmeye yer verilmiştir.