Aile İletişim Kalıpları Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması - Ömer Erdoğan; Cengiz Anık (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Son kırk yıl boyunca aile iletişim kalıpları, çeşitli alanlarda ve kültürlerde birçok araştırmaya konuolmuştur. Bu çalışmaların büyük bir bölümünde Revised Family Communication Patterns (RFCP)(Revize Aile İletişim Kalıpları Ölçeği-RAİKÖ) ölçeği kullanılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacıTürkiye’de AİKÖ’nün gözden geçirilmiş formunun geçerliliğini ve güvenilirliğini araştırmaktır. Buamaç doğrultusunda 2016-2017 eğitim döneminde Kastamonu Üniversitesi’nin farklı fakültelerindeeğitimlerine devam etmekte olan 741 öğrenciyle, Kastamonu Merkez İlçede ortaöğrenimine devameden 272 öğrenci seçkisiz atama yöntemi kullanılarak çalışılmıştır (1). Veriler ışığında hem açımlayıcıhem de doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve AİKÖ’nün psikometrik özelliklerinin, ölçeğin Türköğrenciler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceğini göstermiştir.