Kitabın Ait Olduğu Sınıfa Dönüşü ve Bir Araç Olarak Devrini Sonlandırışı - Kazım Gürel (Selçuk İletişim)
Kültürü oluşturan her insan ürününün bir tarihi vardır. Kendi tarihi içerisinde o, doğar, yaşar ve ölür. Kitap da tıpkı diğer nesneler gibi belli bir süre içerisinde var olacak bir iletişim aracıdır. Görsel kültürün hakimiyeti nedeniyle miadını doldurmaktadır. Fotoğrafın icadıyla birlikte, toplum gün geçtikçe obskürantik bir yapıya doğru evrilmiş; bu yapı sebebiyle yazı, iletişim araçlarındaki varoluşunu kaybetmeye başlamıştır.Bu çalışmada, kitabın, başlangıçta belli bir sınıfa aitken teknolojik gelişmelerin sonucunda geniş halk kitlelerine yayıldığını, ancak görsel kültürün yaygınlaşması sonucunda yok olacağını göstermek amaçlanmıştır. Marksist bir yaklaşım içeren çalışma, yapısal çözümlemelerle niteliksel tarihsel incelemeler içermektedir.