“ONLAR KALSIN, BİZ GİDİYORUZ!” BİRLEŞİK KRALLIK BAĞIMSIZLIK PARTİSİ’NİN SÖYLEMLERİNDE POPÜLİZM VE AVRUPA ŞÜPHECİLİĞİ - Ebru Ece Özbey; Özgehan Şenyuva (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu makale, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) ve partiye uzun süre liderlik eden Nigel Farage’ın Brexit referandumu öncesi söylemlerinde bir siyasiaktör olarak Avrupa Birliği’ne (AB) ve bir fikir ya da süreç olarak Avrupa bütünleşmesine ilişkin konuları nasıl “çerçevelediğini” son yıllarda popülizm literatüründe giderek ağırlık kazanan fikirsel kavramsal yaklaşım bağlamında ampirik olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. 2013 ve 2015 yılları arasında UKIP ve Farage adına partinin resmi internet sayfasında paylaşılan tüm yazılı belgelerin çerçeveleme analizi yaklaşımıyla kodlanmasıyla tamamlanan niteliksel içerik analizi, çerçeveleri temel yapısal öğelerine (tanı, çözüm, amaç) ayırarak ve dört farklı tematik boyutta (siyasi, ekonomik, kültürel, hukuki) tespit etmekte ve bahsi geçen tüm aktörleri “Biz” ve “Onlar” ikili ayrımında kategorilere ayırmaktadır. Makale, söylemlerde AB’nin “Onlar” kategorisinde en başta yer aldığını ve Avrupa bütünleşmesinin üç ana çerçeve altında ele alındığını ortaya koymaktadır. Bu üç çerçeve, AB Üyeliğinin Faydaları/Maliyetleri, Ulusal Egemenlik ve Britanya Kimliği olarak ortaya çıkmaktadır.