Planiranje i rad elektroenergetskog sistema u uslovima velike proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana - Bojan Ivanović; Ilija Batas Bjelić; Nikola Rajaković; Tomislav Rajić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Pad cena solarnih panela na svetskom tržištu je doveo do izgradnje velikog broja solarnih elektrana u relativno kratkom vremenskom periodu. Zbog toga se ovaj tip obnovljivih izvora električne energije gradi znatno intenzivnije od drugih tipova elektrana. Instalisane snage solarnih elektrana variraju od onih najmanjih reda nekoliko kW koje se priključuju na distributivnu niskonaponsku mrežu, do onih velikih reda stotinu MW koje se priključuju na prenosni sistem. Ekspanzija izgradnje solarnih elektrana u Evropi i svetu menja dosadašnji profil proizvodnje električne energije i otvara pitanja balansiranja takve proizvodnje, njenog plasmana kao i buduće cene. Upravo je buduća tržišna cena električne energije koja će se proizvoditi u solarnim elektranama pitanje koje najviše interesuje investitore i na koje je najteže dati odgovor. S druge strane, postavlja se pitanje rada elektroenergetskog sistema u uslovima velike i promenljive proizvodnje solarnih elektrana. U radu se sagledava i sumira jedan broj pitanja vezanih za rad elektroenergetskog sistema u jugoistočnoj Evropi u uslovima velike proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana.