DİJİTAL VERİLERDE YAKALAMA SONRASI ARAMA HAKKINDA BİR AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ YÜKSEK MAHKEMESİ KARARI: “RILEYv.CALIFORNIA” - Burak Taş; Muhammed Hakan Özata (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
13-132 esas sayılı dosyada, sanık Riley trafik kurallarını ihlal etmesi nedeniyle durdurulmuştur. Davacı durdurulduktan sonra ruhsatsız silah suçlarından tutuklanmıştır. Polis memuru tutuklama sonrası yapılan aramada Riley’nin pantolonunun cebindeki cep telefonuna el koymuştur. Polis memuru cep telefonu üzerindeki verilere erişmiş ve bir suç çetesiyle bağlantılı bir ifadenin tekrarlanmış şekilde kullanılmış olduğunu fark etmiştir. 2 saat sonra polis karakolunda sokak çeteleri konusunda uzmanlaşmış bir dedektif, telefonun dijital içeriğini daha ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. Hükümet, dedektifin bulduğu fotoğraf ve videolara dayanarak, birkaç hafta önce gerçekleşen bir silahlı saldırı ile bağlantılı olarak Riley’e suç isnadında bulunmuş ve Riley’nin çete üyeliği nedeniyle ağırlaştırılarak cezalandırılmasını talep etmiştir. Riley ise polisin telefonu üzerinden elde ettiği bütün delillere itiraz etmiştir. Mahkeme itirazı reddetmiş ve Riley’nin mahkumiyetine karar vermiştir.