Kapsamlı Kar (Zarar): Raporlama Yöntemi Tercihleri ve Finansal Performansın Raporlanmasına Etkisi - Hikmet Ulusan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada,kapsamlı kârı (zararı) raporlamada hangi raporlama yöntemlerinin tercih edildiği,kapsamlı kârın (zararın) finansal performansın raporlanmasına etkisinin ne olduğu ile finansal kuruluşlar ve diğer şirketler arasında farklılık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Frekans analizinin kullanıldığı çalışmada ulaşılan önemli sonuçlar şunlardır: İMKB’ye kayıtlı kapsamlı kâr (zarar) raporlayan halka açık şirketlerce diğer kapsamlı gelir veya gider kalemlerinin vergisel etkiler dikkate alınmadan önceki tutarlaraporlanmasıdaha çok tercih edilmektedir. Şirketlerin yaklaşık yarısında kapsamlı kârın (zararın) finansal performansın raporlanması üzerineetkisi önemli olup bu etki daha çok pozitiftir. En büyükağırlığa sahipkalem yabancı para çevrim farklarındaki değişimdir. Finansal kuruluşlar ve diğer şirketler arasında kapsamlı kârı (zararı) raporlama yöntemi tercihleri, kapsamlı kârın (zararın) finansal performansın raporlanmasınaetkisinin yönü ve en büyük ağırlığa sahip diğer kapsamlı gelir veyagider kalemiaçısından farklılıklar bulunmaktadır.Anahtar Sözcükler:Kapsamlı Kâr (Zarar), Raporlanması, Etkisi, Diğer Kapsamlı Kâr (Zarar), Diğer Kapsamlı Gelir veya Gider Kalemleri