Redukció nélkül. Claude Romano empirikus fenomenológiája - Andrea Sipos (Elpis)
A jelen tanulmányban ismertetni kívánom Claude Romano empirizmusának, avagy az életvilág realizmusának (réalisme du monde de la vie) főbb irányvonalait, mely Husserl transzcendentális fenomenológiájának – különösen a fenomenológiai redukció és az intencionalitás – sajátos kritikájából indul ki, és egy redukció nélküli, úgynevezett deskriptív realizmus elképzelése felé tart. Romano realizmusa a holisztikus és relációs összefüggéseken alapuló tapasztalás és világértelmezés elképzelésére épül, ahol a fenomén értelme már a prereflektív, prehermeneutikai szinten feltárul. Ennek fényében nincs szükség a redukcióra, hogy a fenomenális mezőhöz eljussunk. Ha egyfajta módszerre igényt tarthat a fenomenológia, az a hermeneutika, ami azonban nem a fenoménekhez való eljutást, hanem csupán azok leírását szolgálja.