ÖRGÜTSEL ADALETİN ÖRGÜT SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: AFYONKARAHİSAR'DAKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada, Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren hastanelerdeki sağlık personelinin örgütsel adalet algılarının örgüt sağlığı algıları üzerindeki etkisinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, veri toplama aracı olarak bazı bireysel özellikleri ve çalışanların örgütsel adalet ve örgüt sağlığı algılarını ölçmek amacıyla, örgütsel adalet ölçeği ile örgüt sağlığı ölçeğini içeren anket kullanılmıştır. Anket formu 365 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler, t testi, varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, sağlık çalışanlarında orta düzeyin altında örgütsel adalet ve örgüt sağlığı algısının olduğunu; çalışanların gerek örgütsel adalet gerek örgüt sağlığı algılarının cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, kurum ve görev değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, çalışanların örgütsel adalet algıları ile örgüt sağlığı algıları arasındaki yüksek ilişki korelasyon analizi yardımıyla belirlenerek regresyon analiziyle açıklanmıştır