Mehdilik ve Nüzûl-i İsa Tartişmalarinda Mutezilî Yaklaşim - Özkan Şimşek (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}Bu çalışma Mutezile’nin nüzûl-i İsa ve mehdilik meselelerine ilişkinyaklaşımları üzerine yapılmış bir araştırmadır. Çağdaş dönemdebu konu tartışılırken geçmiş döneme özellikle Mutezile ekolününyaklaşımına dair bazı iddialar ileri sürülmüştür. Ancak Mutezilîkaynaklarda durumun tam olarak iddia edildiği gibi olmadığı görülmektedir.Mutezilî bilginlerinin mehdiliğe ve nüzul-i İsa’ya dair temeldeüç farklı yaklaşımının mevcut olduğu söylenebilir. İlk dönembilginleri bu inançları kökten reddetmektedirler. Sonraki dönembilginleri arasında ise te’vil edenler olduğu gibi bir inanç unsuruolarak benimsemeseler de kabul eden bazı bilginler vardır. Bu anlamdamakale konuyu çeşitli boyutlarıyla ele almayı ve Mutezile’ninmeseleyle ilgili yaklaşımının bütüncül bir resmini ortaya koymayıamaçlamaktadır.