STK MENSUPLARININ ETİK İKLİM ALGISININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARACILIĞIYLA BİREYSEL PERFORMANSLARINA ETKİSİ - THE EFFECT OF ETHICALCLIMATEPERCEPTIONS OF CIVIL SOCIETYORGANİZATIONS (CSOS) VOLUNTEERS ON INDIVIDUALPERFORMANCEVIAORGANIZATIONALCOMMITMENT - Kayhan Ahmetoğulları; Kahraman Çatı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmanın amacı, sivil toplum kuruluşları çalışanlarının etik iklimalgılarının örgütsel bağlılık yoluyla bireysel performansına etkisiniincelemektir. Araştırma Bolu ve Düzce ilindeki STK mensuplarını kapsamaktadır. STKmensuplarının sayısını tam olarak tespit etmek çok zordur. Dolayısıyla örneklembüyüklüğü belirlerken evren büyüklüğünün bilinemediğinden hareketle hesaplanmışve 256 olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda%5 hata oranıyla evreni temsiledebilecek 300 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler Yapısal Eşitlik Modeli(YEM) ile analiz edilmiştir. Maksimum Olasılık yöntemi doğrulayıcı faktör veyol analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, Victor ve Cullen’in teorik yaklaşımını kâramacı gütmeyen işletmelerde inceleyen Agarwal ve Malloy’in ortaya koyduğu iyilikseveretik iklim algısının önemini teyit eder niteliktedir. DFA sonuçlarına göreiyiliksever etik iklim, normatif etik iklim, örgütsel bağlılık ve bireyselperformans arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yol Analizisonuçlarına göre ise, iyiliksever etik iklim gizil değişkenin kurumsal bağlılıkaracı değişkeni yoluyla bireysel performans gizil değişkenini yordadığıgözlenmiştir. Yine, normatif iklim gizil değişkeni örgütsel bağlılık aracıdeğişkeni yoluyla dolaylı olarak bireysel performans gizil değişkenini nispiolarak yordamıştır.