Моделі адаптивно-ціннісного управління проєктами функціонування та розвитку госпітальних округі - Анатолій Тригуба; Оксана Маланчук; Роксолана Шолудько (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предметом дослідження в статті є методологія та принципи адаптивно-ціннісного управління проєктами функціонування та розвитку госпітальних округів, що забезпечують досягнення цілей у межах визначеного бюджету, часу та з огляду на вимоги стейкхолдерів. Мета роботи – обґрунтувати принципи й на їх основі розробити логіко-принципову модель адаптивно-ціннісного управління проєктами розвитку госпітальних округів, яка зважає на адаптивність до змін проєктного середовища, а також забезпечує ефективне планування, розподіл та використання ресурсів з огляду на ризики та цінності для стейкхолдерів. У статті розв’язуються такі завдання: 1) аналіз та опис структури госпітальних округів окремого регіону; 2) обґрунтування принципів, на яких оснований адаптивно-ціннісний підхід до управління проєктами функціонування та розвитку госпітальних округів; 3) аналіз схеми процесів і логіко-принципової моделі адаптивно-ціннісного управління проєктами розвитку госпітальних округів, що описує взаємозв’язки між визначеними принципами. Застосовуються такі методи: аналіз і синтез; логіко-структурне моделювання; системний підхід; експертне оцінювання та методологія управління проєктами. Досягнуті результати: сформульовано принципи адаптивно-ціннісного управління проєктами розвитку госпітальних округів; побудовано логіко-принципову модель, що інтегрує ключові чинники успіху проєктів, такі як адаптивність, цінність для стейкхолдерів, управління ризиками, стійкість та якість наданих медичних послуг; розроблено схему процесів адаптивно-ціннісного управління, що відтворює взаємодію між визначеними принципами. Висновки. Упровадження обґрунтованих принципів і на їх основі розробленої логіко-структурної моделі адаптивно-ціннісного управління проєктами розвитку госпітальних округів дає змогу підвищити ефективність реалізації зазначених проєктів завдяки забезпеченню управлінських дій з огляду на зміни проєктного середовища, а також плануванню, розподілу та використанню ресурсів, зважаючи на ризики та цінності для стейкхолдерів. Це сприяє отриманню бажаного продукту проєктів функціонування та розвитку госпітальних округів, що позначиться на покращенні якості медичних послуг і стійкому розвитку госпітальних округів.