Hemşirelerin Ameliyat Sonrası Ağrı Yönetiminde Nonfarmakolojik Yöntemleri Kullanma Durumlarının Belirlenmesi - Sema Mert; Sonay Göktaş (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Ameliyat sonrası ağrı, cerrahi travma sonucu nosiseptörlerinuyarılmasıyla ortaya çıkan ve doku iyileşmesi ile sona eren akut bir durumdur. Ağrının kontrol altına alınmasıbireyin rahatlaması, yaşam kalitesinin yükselmesi ve komplikasyonların azalmasıaçısından oldukça önemlidir.Amaç: Araştırmanın amacı hemşirelerin ameliyat sonrası ağrı yönetimindenonfarmakolojik yöntemleri kullanma durumlarını belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma,Haziran- Eylül 2017 tarihleri arasında Kocaeli ilindeki üç kamu ve üç özelhastanenin cerrahi kliniklerinde çalışan toplam 538 hemşire ilegerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatürbilgisi doğrultusunda oluşturulan “Ağrıya Yönelik Nonfarmakolojik HemşirelikGirişimlerini Belirleme Formu” kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS21.0 paket programı kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin sık sık uyguladıkları nonfarmakolojik yöntemlerin pozisyonverme (%51,3), düşleme (%46,8), rahatlatma (%45,7) ve sıcak-soğuk uygulama(%43,5) olduğu saptandı. Ameliyatsonrası nonfarmakolojik yöntemleri uygulamama nedenleri arasında ise en sıkhemşire sayısının yetersiz olması (%68,0) ve ağır iş yükü (%64,7) olduğu belirlendi.Hemşirelerin eğitim durumu ve çalışma süresi ile kullanılan tüm nonfarmakolojikyöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görüldü (p lt;0,05).Sonuç: Hemşirelerin yarısına yakının bazen masaj,yarısının sık sık pozison verme ve sıcak-soğuk uygulama, yarısından azınınbazen terapötik dokunma yöntemini kullandığı, büyük çoğunluğunun ise transkütanelektriksel sinir uyarımı yöntemini hiçbir zaman kullanmadığı sonucu eldeedildi.