Timuzzla deg tmurt n Leqbayel (Lezzayer), gar umezruy d tgemmi: taddart n Yiḥiṭṭuṣen - Massinissa SAIDANI (Langues & Cultures)
Tazrawt-nneɣ tekcem di taɣult n tesnalest tadelsant, yes-s nezrew agraw anmetti n Yiḥiṭṭusen d yiḥeddaden-is s wayes-s i neɛreḍ ad d-nessegzi belli tanḍa d tmuzzla d yiwen n uneḍru anmetti amatu. Ma yella nefhem amezruy-ines d wamek tella lḥirfa-ya deg umakun anmetti, nezmer yes-s ad negzu timetti tazzayrit tamensayt s umata. Ɣef waya i nger anadi-nneɣ deg unnar n tezrawin n : Jean Servier (1966), Cammille Lacost-Dujaradin (2014), Mircia Eliade (1977), akked Emile Durkhiem (1893).Asaɣed n tezrwt-a iqqen ɣer usegzi d uglam n umezruy n tmuzzla di tmetti tamensayt taqbaylit. Syin d afella, ad nserwes lḥirfa-ya ɣer tin n tmura n utaram, am wakken diɣen ara d-nesken aẓayer-ines d wid tt-isemrasen deg umakun anmetti di tallit tamensayt. Syin akkin ad d-nezziken amek tamhersa tafransist  i tella deffir n unegzum n usenfel n yigrawen inaḍen s umedya n Yiḥiṭṭusen, Iflisen d Wat yani.