تاثیر تنش خشکی و اسید هیومیک بر عملکرد گل و غلظت عناصر غذایی پرمصرف درگیاه دارویی گاوزبان Borago officinalis L.)) - مصطفی حیدری; آزاد مینایی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و محلول پاشی اسید هیومیک بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه گاوزبان، آزمایشی بصورت کرت های خرده شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1390 در دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای خشکی شامل شاهد یا 90 =W1، 70 =W2 و 50=W3 درصد ظرفیت زراعی مزرعه به عنوان عامل اصلی و چهار سطح محلول پاشی اسید هیومیک: 0H1= ، 5/1H2=، 3 H3= و 5/4 H4= لیتر در هزار لیتر آب به عنوان عامل فرعی لحاظ گردید. نتایج نشان داد تنش خشکی تاثیر معنی داری بر عملکردگل، عملکرد بیولوژیکی، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه داشت. اعمال تنش خشکی تا سطح W2 سبب افزایش و با بالا رفتن سطح تنش و رسیدن به W3، از مقدار عملکرد گل تولیدی، عملکرد بیولوژیکی، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه کاسته شدند. بجز پتاسیم در گل و منیزیم در دو بخش برگها و گل، تنش خشکی تاثیر معنی داری بر غلظت عناصر کلسیم، پتاسیم و فسفر در دو بخش برگ و گل های گاوزبان داشت و تا سطح W2 سبب افزایش آنها در هر دو بخش گردید. استفاده از اسید هیومیک تاثیر مثبت و معنی دار بر عملکرد گل، عملکرد بیولوژیکی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های جانبی و عملکرد سرشاخه ها و نیز غلظت عناصر فسفر، پتاسیم وکلسیم در دو بخش گل و برگ دارا و (بجز کلسیم در گل در تیمار H3 و کلسیم و منیزیم برگ در تیمار (H4، سبب افزایش آنها تنها تا سطح H2 گردید.