Soldier woman (1928). The war diary of red cross nurse Jeana Fodoreanu - Raluca Dună (Revista de Istorie și Teorie Literară)
Articolul prezintă o autoare necunoscută publicului românesc, Jeana Fodoreanu, al cărei jurnal de campanie a fost publicat în 1928. Femee-Soldat este patronat de exemplul Reginei Maria și mă voi referi la patronajul regal al acestui gen, la noi, în timpul Primului Război Mondial și în perioada imediat de după – jurnalul feminin, în special jurnalul feminin de război, e influențat de modelul moral și cultural al Reginei (atributele esențiale ale acestui model: cel matern și cel militar). Specificitatea acestui text e dată de faptul că este un jurnal de campanie, nu o scriere memorialistică, ceea ce îi conferă o doză în plus de autenticitate și de imediatitate, un caracter documentar și emoțional special. Publicarea întârziată va fi analizată conform propriilor mărturisiri incluse în prefață, acestea indicând o anumită perspectivă post-evenimențială asupra războiului, diferită de momentul scrierii, paratextele textului (dedicații, fotografii) aducând informații relevante, care vor fi analizate. Cercetarea se va axa pe analiza emoțiilor pe care textul feminin le exprimă, dar și pe modelele culturale cărora textul li se subordonează și pe care autoarea dorește să le ilustreze (autoarea ca soră medicală exemplară). Voi încerca să urmăresc ce anume relatează diarista, ce reține ea din întâmplări, din contactul cu lumea masculină și feminină a războiului, ce vede, cum vede și cum transcrie această lume a războiului (ea este responsabila unuia dintre trenurile sanitare ale Reginei Maria), pentru a răspunde la întrebarea: de ce a ținut un jurnal de campanie această soră medicală a Crucii Roșii și ce a transmis ea în aceste pagini.