İlkokul öğrencilerine göre sorumluluk - Cennet KARAKUŞ; Ayça KARTAL; Kaya Tuncer ÇAĞLAYAN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin davranış haline getirmesi gereken sorumluluğu nasıl tanımladıklarını ve sorumluluklarını yerine getirip getirmeme durumlarına ilişkin duygularını belirlemek amaçlanmıştır. Nitel olarak tasarlanan bu araştırmada veriler, 20 kız, 20 erkek öğrenciden yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrencilere çizdirilen resimlerle elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin sorumluluğu çoğunlukla bilişsel düzeyde ödevini yapan çocuklar ve verileni yerine getiren kişiler olarak tanımladığı tespit edilmiştir. Öğrenciler sorumluluklarını yerine getirdiklerinde yaşadıkları duyguları mutlu olmak, güvenilir olmak, gurur duyma ve takdir edilme olarak belirtmişlerdir. Ayrıca verilen görevi yerine getirdikleri zaman rahatladıklarını, çevrede olumlu sonuçlarla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Öğrenciler sorumlu oldukları davranışları yerine getirmediklerinde ise üzüntü, gözden düşme korkusu, huzursuzluk, mutsuzluk, kaygı ve başarısızlık duygusu yaşadıklarını belirtmişlerdir