Kadrovske potrebe in potencial izobraževanja v lesarstvu - Jože Kropivšek; Teja Bizjak Govedič; Luka Goropečnik (Les)
Lesna panoga potrebuje izobražen kader z ustreznimi kompetencami, če se želi prilagajati družbenemu in gospodarskemu razvoju, proizvajati izdelke z višjo dodano vrednostjo, uporabljati sodobne tehnologije in uvesti digitalne ter trajnostne poslovne modele. Glavni cilj raziskave je bil analizirati kadrovske potrebe in izobrazbeno strukturo zaposlenih v lesnem sektorju ter ugotoviti potencial izobraževanja v lesarstvu v Sloveniji. V raziskavi smo dokazali povezavo med izobrazbeno strukturo zaposlenih in uspešnostjo panoge, ugotovili pa smo tudi, da se vzporedno s povečevanjem števila zaposlenih v lesarstvu, povečujejo tudi potrebe po kadrih z lesarsko izobrazbo vseh stopenj izobrazbe. Potencial izobraževanja v lesarstvu v Sloveniji je torej velik, pri čemer pa je nujno, da pri razvoju izobraževalnih programov poleg izobraževalnih institucij, ki morajo ponuditi sodobne programe in načine izvedbe, sodeluje tudi gospodarstvo, ki se vključuje v izvajanje in definira potrebe ter poskrbi za promocijo lesarstva in lesarskih poklicev ob podpori države, ki mora poskrbeti predvsem za sistemsko ureditev materialnih in kadrovskih pogojev, ki bodo omogočili kakovostno izobraževanje.