İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN HUKUKİ İLKELER BİLDİRİSİ - Neslihan Özkerim Güner (Karatekin Hukuk Dergisi)
7-11 Nisan 2014 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington D.C.'de düzenlenen 76. Uluslararası Hukuk Birliği Konferansı:İklim Değişikliğine İlişkin Hukuki İlkeler Komitesi'nin ardışık üç raporunu (2010-2014) ve iklim değişikliğine ilişkin uluslararası hukukun mevcut ve yeni ortaya çıkan ilkelerini belirlemeye yönelik çabalarını DEĞERLENDİREREK,İklim değişikliğinin insan topluluğu ve gezegenin ekosistemleri için acil ve potansiyel olarak geri döndürülemez bir tehdit oluşturduğundan ENDİŞE EDEREK,Ulusların, 1992 tarihli İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında çok taraflı, kurallara dayalı rejimi güçlendirmek için müzakereler yürüttüklerini DİKKATE ALARAK,Adil ve etkili bir iklim değişikliği rejiminin uluslararası hukuk ilkelerine bağlı kalmaya devam etmesi gerektiğine İNANARAK,Bu kararın ekinde yer alan İklim Değişikliğine İlişkin Hukuki İlkeler Hakkında ILA Bildirgesini KABUL EDER,Genel Sekreterden Komite Raporunu ve bu Bildirgeyi BM Genel Sekreterine, BMİDÇS Sekreterliğine, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Başkanına, Küresel Çevre Fonuna, UNDP, UNEP, WTO, Dünya Bankası ve bölgesel düzeydeki kuruluşlar da dahil olmak üzere, diğer ilgili hükümetler arası kuruluşlar ve hükümet dışı kuruluşlara değerlendirilmesi için iletmesini TALEP EDER Yürütme Konseyine, İklim Değişikliğine İlişkin Hukuki İlkeler Komitesi'nin görevini tamamlamış olarak feshedilmesini TAVSİYE EDER.