DİYALOJİK İLETİŞİM ÇERÇEVESİNDEN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SOSYAL MEDYA UYGULAMALARI - Aslı Yağmurlu Dara (Selçuk İletişim)
Diyalojik kuram, sosyal medyanın değerlendirilmesi için önemli bir kuramsal temel oluşturmakta-dır. Halkla ilişkiler açısından ilişki yönetiminin bir öğesi olan ve iki yönlü simetrik halkla ilişkiler modeliyle ilişkilendirilen diyalojik iletişim kavramı özellikle internet uygulamaları üzerinden tartı-şılmaktadır. Makalede, Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal medya uygulamaları internet uygu-lamasının diyalojik ilkelere uyması ve kurulan iletişimin diyalojik olması başlıklarında tartışılmaktadır. Belediye internet sitesinde bulunan üç sosyal medya arayüzü, Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek'in Twitter uygulaması, Belediyenin Twitter ve Facebook uygulaması diyalojik özel-likler başlığında değerlendirilmiştir. Belediyenin sosyal medya arayüzleri, internet uygulamaları-nın diyalojik ilkeleri yönünden başarılı bulunmuştur. Ancak, iletişimin diyalojik olma düzeyi yapı-lan incelemede yeterli bulunmamıştır. Özellikle çok yüksek takipçi oranına sahip olan Belediye Başkanı Gökçek'in kullanımının diyaloğu destekleyici olmaması yerel siyaset, katılım ve demokra-si açısından olumsuz bir eğilimi ortaya koymaktadır. Belediyenin Twitter uygulaması üç uygulama için de, diyalojik iletişim açısından en başarılı uygulama olarak tespit edilmiştir.