The effect of teaching self- determination skills on students academic emotions, academic self-concept and respon sibility - Ameneh Naseri; hossein jenaabadi; Afsaneh Marziyeh (مطالعات روانشناسی تربیتی)
این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارتهای خودتعیین‌گری بر هیجانهای تحصیلی، خودپنداره تحصیلی و مسئولیت‌پذیری دانش‌آموزان انجام شد. روش انجام تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه‌ دانش آموزان دختر پایه یازدهم مقطع متوسطه شهرستان درمیان به تعداد 30 نفر به‌صورت روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و سپس به‌صورت همتا به دو گروه آزمایش و کنترل در سال تحصیلی 1402-1401 انتخاب شدند. آموزش خودتعیین‌گری براساس نظریه دسی و رایان (2000) روی دانش‌اموزان گروه آزمایش طی 10 جلسه 60 دقیقه‌ای بصورت هر هفته دو جلسه اجرا شد. ابزار پژوهش پرسشنامه هیجانهای تحصیلی(پکران و همکاران، 2002)، خودپنداره تحصیلی(یسن‌چن، 2004)، مسئولیت‌پذیری دانش‌آموزان(لوئیس، 2001) و بسته آموزشی خودتعیین‌گری(دسی و رایان، 2000) بود. روایی پرسشنامه‌های پژوهش از نوع محتوایی و اعتبار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هیجانهای تحصیلی 87/0، خودپنداره تحصیلی 91/0 و پرسشنامه مسئولیت‌پذیری 83/0 برآورد گردید. یافته‌ها نشان داد آموزش مهارت های خودتعیین گری بر هیجان های تحصیلی دانش‌آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشت و توانست میزان هیجانهای مثبت تحصیلی را افزایش و هیجانهای منفی تحصیلی را کاهش دهد. همچنین آموزش مهارتهای خودتعیین‌گری بر خودپنداره تحصیلی (و مؤلفه‌های آن) در دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری داشت و توانست میزان خودپنداره تحصیلی دانش‌آموزان را بهبود ببخشد. نتایج نیز بیانگر این بود که آموزش مهارتهای خودتعیین‌گری بر مسئولیت‌پذیری(و مؤلفه‌های آن) در دانش آموزان اثربخش بود و میزان مسئولیت پذیری را در دانش آموزان افزایش داد.