ارزیابی بیان فاکتور رشد عصبی (Nerve Growth Factor) NGF در مغز نوزاد موش صحرایی به دنبال مواجهه با پرفلئورواکتانویک اسید - ستار دوغی; زین العابدین شریفی دستجردی; ناظم قاسمی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: اختلال در بیان ژن‌ها و فاکتورهای رشد عصبی به دلیل مواجهه با آلاینده‌های پایدار در طبیعت می‌تواند منجر به بروز اختلالات عملکردی در سیستم عصبی شود. در مطالعه‌ی حاضر، اثرات مواجهه با پرفلئورواکتانوئیک اسید (Perfluorooctanoic acid) PFOA در دوران بارداری بر بیان فاکتور رشد عصبی در مغز موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.روش‌ها: از مغز نوزادان 35 عدد موش صحرایی باردار که در پنج گروه شاهد، شم، گروه دریافت‌کننده‌ی mg/kg PFOA1، گروه دریافت‌کننده‌ی mg/kg PFOA5 و گروه دریافت‌کننده‌ی mg/kg PFOA10 تقسیم شده بودند استفاده شد. در گروهای دریافت‌کننده‌ی PFOA، این ترکیب بصورت روزانه گاواژ گردید. 20 روز بعد از زایمان، مغز موش‌های نوزاد خارج شده و با استفاده از روش‌های ELISA و Real Time PCR، بیان فاکتورهای رشد عصبی مورد بررسی قرار گرفت.یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین بیان ژن NGF در گروه‌های دریافت‌کننده‌ی PFOA و بویژه در گروه mg5PFOA/ نسبت به سایر گروه‌ها افزایش معنی‌داری داشت (0/001 ≥ P). همچنین میزان بیان پروتئین NGF در گروه دریافت‌کننده‌ی دوز 5 میلی‌گرم PFOA، (0/01 ≥ P) و در گروه 10 میلی‌گرم PFOA (0/05 ≥ P) نسبت به گروه‌های شاهد و شم، افزایش معنی‌داری داشت.نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مواجهه با PFOA در زمان حاملگی می‌تواند منجر به افزایش بیان فاکتور رشد عصبی شود. این مهم می‌تواند از بروز اختلالات عصبی ناشی از مواجهه با عوامل توکسیک جلوگیری کند.