Yasamayı Engelleme Amaçlı Lobicilik: Filibuster - Kadir Canöz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kamuda karar alma makamında bulunan seçilmişleri istenilen yönde karar aldırmayıamaçlayan lobicilik, bunun için çok çeşitli taktikler ve yöntemler kullanmaktadır ki; bunlardan bir tanesi de “filibuster” olmaktadır. Filibuster, yasama meclislerinde söz alan konuşmacılar tarafından kürsünün sonu belli olmayan süreliğine işgal edilmesi anlamında kullanılan bir terimdir. Bu durum Avrupa’nın bazıülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde azınlık parlamenterler tarafından sıkça kullanılan bir uygulama yöntemidir.