Türkiye Selçuklu ve Beylikler Devrinde Kitap İthâf Etme Geleneği - Seyhan Dobra (Skad)
Bu çalışmanın amacı; Türkiye Selçuklu Devleti ve akabinde Beylikler dönemindetelif edilen muhtelif eserleri ve kitap ithâf geleneğini irdelemektir. Tarihselsüreçte kitap, insanlığın gelişimi adına elzem bir misyon üstlenmiştir.Bu eksende kitaplar hem İslâm hem de Batı dünyasında âli bir konumda yeralmıştır. Asıl konumuz olması hasebiyle, Türkiye Selçuklu Devleti ve Beyliklerdöneminde de evvel İslâm devletlerinde olduğu gibi kitaba ilgi büyükolmuştur. Bu sürece XII. yüzyılın son çeyreğinde Anadolu’nun dış siyasetteki mevcut ortamı da etkide bulunmuştur. Bu doğrultuda İslâm coğrafyasınınçeşitli bölgelerindeki ilim merkezlerinden âlimler Anadolu’ya gelmişlerdir.Böylece Anadolu’da, ilim adamlarınca vücûda getirilen muazzam bir fikrizemin oluşmuştur. Bu aşamada dini, tasavvufi, felsefi, edebi, tarihi, siyasi,ahlâki vs. temalar ile manzum ya da mensur olmak üzere çeşitli eserler telifedilmiştir. Bu eserlerin bazıları, müellifleri tarafından devrin siyasi büyüklerineithâf edilmiştir. Arapça ya da Farsça yazılan bu kitaplar gerek bireyselolarak gerekse kalabalık irfân meclislerinde uzun yıllar şevkle okunagelmiştir.